На здравје кафе!

1457579_10201353564334191_680312775_n

Историја на кафе

Të dhënat e para datojnë nga Etiopia. Nga kjo historia sjell në vendet arabe, territorin aktual të Jemenit. Në Evropë erdhi nga mjeshtrit veneciane, nën presionin e fortë dhe kritikave nga katolikë të cilët besonin pijen e djallit , por hodhi poshtë menjëherë nga Papa që ai i pëlqente shumë dhe për të mbështetur përdorimin e saj. Kafe taverna janë më të hapur në Evropë dhe u bë një vend takimi për intelektualët . Gradualisht bëhet kafepije në Amerikë. Historia e ekspres takim nga 1822, Franca, por zhvillimin e tij më intensiv të vërejtur në Itali, ku ajo bëhet pjesë e jetesës dhe kulturën e banorëve të gadishullit nëpër baret e hapjes së më shumë se 200.000. Me shitjet e mbi 400 miljardi gota e kafe në vit, kafe dhe zyrtarisht u bëpije më të shitur në botë. Duke shijuar erën dhe shijen e kafesë si një gjest i zakonshëm i shumëices në botën, por pak e dinë historinë e saj, legjenda dhe rëndësinë sociale. Një tregon për një murg nga manastiri Chehodet e Jemenit , që e kishin dëgjuar nga një bari të dhive të tij dhe devetë e mbetur ” gjallë ” në natën ia dha për të ngrënë lloje të caktuara të manave, të njëjtat manaferrat janë përdorur për përgatitjen e pini në mënyrë që të qëndrojnë zgjuar dhe lutuni më të gjatë. Sistemi i klasifikimit i mbretërisë botanik , botanist Suedez Karl Lineus, kafe klasifikojnë grup Rubiacee përbërë nga 4.500 varieteteve, duke përfshirë 60 lloje të Kafe gjini. Nga 60 lloje të bimëve, vetëm 25 prej tyre janë me komercijale, nga të cilat vetëm dy të parat kanë një rol të rëndësishëm në tregti dhe kafe : Arabica kafe , kafe